
Workers’ Compensation Q & A 
 

 
Q. Do dental providers have to be authorized by the Workers’ Compensation Board to 
provide treatment to Workers’ Compensation patients? 
A. No. Unlike physicians, chiropractors, podiatrists, ophthalmologists and psychiatrists, 
the Workers’ Compensation Law does not require dental providers to be authorized by 
the Board. 
 
Q. In the event a patient is seeking dental treatment as a result of a motor vehicle 
accident, do I bill the No-Fault carrier or the Workers’ Compensation carrier? 
A. The dental provider should ask the patient at the first visit if their injuries sustained in 
a motor vehicle accident occurred while working. If the patient was working at the time 
of the accident, it should be treated as a Workers’ Compensation claim.  
 
Q. The NYS Workers’ Compensation fee for my patient’s treatment is less than my 
usual fees. Can I charge the patient the balance between my fee and the Workers’ 
Compensation fee? 
A. No, if you accept a Workers’ Compensation patient, you must charge the fees as 
indicated in the Workers’ Compensation dental fee schedule. 
 
Q. Is the Workers’ Compensation dental fee schedule the same as the No-Fault dental 
fee schedule? 
A. Yes. The NYS Department of Financial Services has adopted the Workers’ 
Compensation dental fee schedule as its fees for all dental treatment provided to victims 
of motor vehicle accidents through its No-Fault program. No-Fault cases may be subject 
to differing interpretations. For information regarding No-Fault insurance, contact the 
NYS Department of Financial Services at www.dfs.ny.gov.  
 
Q. Must a request for prior authorization be made to the Workers’ Compensation 
carrier or self-insured employer?  
A. In accordance with section 13-a(5) of the Workers’ Compensation Law, if the cost of 
the procedure(s) will exceed $1,000 (according to the dental fee schedule) the dental 
provider is required to request prior authorization.  
 
Q. Can I require Workers’ Compensation patients to pay up front for dental work 
before the work is performed, or bill a Workers’ Compensation patient for services 
rendered? 
A. No. The Workers’ Compensation Law does not permit a dental provider to collect 
from, or bill, a Workers’ Compensation patient for services rendered, unless a decision is 
issued by the Workers’ Compensation Board indicating the injured worker failed to 
prosecute his or her claim, the claim is denied, the treatment is not causally related to the 
work injury, or a Section 32 agreement has been approved relieving the insurance carrier 
or self-insured employer of liability for medical expenses.  
 

http://www.dfs.ny.gov/


 
Q. In addition to restorative treatment necessitated by the patient’s accident at work, 
the patient needs full mouth periodontal treatment and additional root canal and 
restorative treatment. Do I submit a claim for all the necessary dental treatment to the 
Workers’ Compensation carrier or self-insured employer?  
A. No. The Workers’ Compensation carrier or self-insured employer is liable only for 
reimbursement for treatment necessitated by the work related accident.  
 
Q. How do dental providers charge for procedures not listed on the dental fee 
schedule? 
A. CDT code D9999 “Unlisted Adjunctive Procedure By Report” should be utilized, and 
the provider should establish a fee consistent in relativity with the other fees listed in the 
dental fee schedule. All bills submitted using CDT code D9999 should be accompanied 
by a report providing the reasons why such procedure is necessary.  
 
Q. Can an insurance carrier or self-insured employer deny a Workers’ Compensation 
claim? 
A. An insurance carrier or self-insured employer can controvert a claim, claiming they 
are not liable for lost wage payments or medical expenses. The insurance carrier or self-
insured employer can also dispute the necessity for dental treatment or that the injuries 
were not related to the patient’s employment. In both cases, a Workers’ Compensation 
law judge will decide the dispute. In the event a dental provider renders dental treatment 
during the time the patient’s Workers’ Compensation case is controverted or disputed, the 
dental provider is entitled to an additional 25% reimbursement above the fees listed in the 
dental fee schedule. 
 
Q. How long must I wait for payment to be made by my patient’s Workers’ 
Compensation insurance carrier? 
A. Claims submitted by a dental provider to the carrier or self-insured employer shall be 
paid within forty-five calendar days of receipt of the claim. Where the liability of the self-
insured employer or carrier for the claim has not been established, or the treatment or 
procedure is not for a causally related condition, the self-insured employer or carrier shall 
pay any undisputed amount of the bill and notify the Board, the injured worker and dental 
provider in writing within forty-five calendar days of receipt of the claim that the claim is 
not being paid and the reason for non-payment of the claim; or to request additional 
information needed to reasonably determine the self-insured employer's or carrier's 
liability for the claim or whether the dental treatment or procedure is causally related to 
the injury. Upon receipt of the information reasonably requested, the self-insured 
employer or carrier shall have thirty days to pay the claim or provide written notice to the 
Board, claimant, and dental provider explaining why the claim is not being paid. Where 
the self-insured employer or carrier has failed to pay a claim or make reasonable request 
for additional information within forty-five calendar days, the self-insured employer or 
carrier is deemed to have waived any objection to liability for the claim and shall pay the 
claim.  
 



Q. In the event a dental provider is not paid within the established time limits by the 
liable insurance carrier or self-insured employer, can the dental provider file a request 
for an administrative award with the Workers’ Compensation Board? 
A. No. Because dental providers are not authorized by the Board, the law does not allow 
for this. The dental provider may petition the Workers’ Compensation patient to request a 
hearing to potentially have a law judge rule on the non-payment issue. The patient can 
file a “Request for Assistance” - RFA-1W form. The RFA-1W form can be found at 
https://www.wcb.ny.gov/content/main/forms/rfa-1w.pdf 
 
Q. How can I obtain a copy of the Workers’ Compensation dental fee schedule?  
A. You may obtain a copy of the dental fee schedule by contacting Jacquie Donnelly at 
NYSDA via email at jdonnelly@nysdental.org, or by phone, 800-255-2100 ext. 250. 
 
Q.  Who do I contact if I have a question regarding the Workers’ Compensation 
dental fee schedule? 
A.  You should contact the New York State Workers’ Compensation Board at 800-781-
2362 or email MCNetworks@#wcb.ny.gov.  
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